Kosova Ekonomisi

Kosova Ekonomisi, 2008 yılına kadar bağımsızlığını elde edememesi bunun yanında da yılları bağımsızlık mücadelesi nedeniyle çatışma ve kavga içersinde geçirmiş olması nedeniyle geri kalmış bir ekonomik yapıya sahiptir.

Ekonomik olarak geri kalmış olmasının başında ülkenin sürekli şiddet ortamında olmasının yanında Sırbistan devletine bağlı olunan süreçte uygulanan kasıtlı politikalar nedeniyle alt yapı yetersizliği ve eksik devlet hizmetleri diğer bir sebeptir. Bu süreçte ülke eğitimsiz ve alt yapısız bir halde kalmış genel olarak işsiz ve yoksullukla mücadele eden bir ülke konumunda olmuştur.

Kosova Cumhuriyeti

Bağımsızlığını ilan ettikten sonrada henüz yeni tanınmış bir ülke olması nedeniyle halen daha işsizlik ve yoksulluk Kosova’nın en büyük sorunları olarak durmaktadır. Ayrıca ülke ekonomisinin genel olarak dışa bağımlı bir hal içinde olması da ülkenin gelişmesi önünde duran engellerdir. Öyle ki ülkede işsizlik %40 seviyelerine gelmişken yapılan ihracat 269 milyon EURO ithalat ise 2,5 milyarEURO seviyelerindedir. ( 2012yılı verileri ) Bu fark dışa bağımlı olduğunun en büyük göstergesi olmakla birlikte ayrıca ülke gelirinin yaklaşık %30 unun ülke dışındaki Kosova vatandaşlarından gelen dövizler olması da dışa bağımlılığın bir başka göstergesidir. Hem ihracat hem de ithalatta genel olarak AB ülkeleri ilk sırayı almaktadır.

Kosova ekonomisinin geri kalmasının bir başka sebebi de tanınması üzerindeki tartışmalar ve yeni bağımsız olmuş bir ülke olması nedeniyle uluslararası platformlarda ve iş ilişkilerinde diğer ülkelerle aynı seviyede olamamasıdır.

Puanla
[Total: 0 Average: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram  ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!